Stichting PRO keert uitgeversaandelen uit
Onlangs berichtte Stichting Reprorecht u over de aanpassingen in de verdeling van de Reprorechtgelden. U ontvangt hierbij meer informatie over de wijze waarop de uitgeversaandelen via Stichting PRO worden aangeboden.
Wat verandert er voor u?
Voortaan ontvangt u enkel nog uw uitgeversaandeel via Stichting PRO. Uitgevers die in het verleden ook een auteursaandeel ontvingen, ontvangen dit vanaf de verdeling 2019 niet meer en hiermee komt ook uw doorbetalingsverplichting te vervallen. Het auteursaandeel wordt nu door Stichting Lira uitgekeerd.
Nog uit te keren bedrag 2019
U heeft in 2019 geen uitkering ontvangen van Stichting Reprorecht. Stichting PRO keert dat aandeel alsnog zo spoedig mogelijk aan u uit. Wij ontvangen geen omzetdata van Reprorecht maar slechts het aandeel per uitgever. Op die manier kunnen wij alsnog op heel korte termijn de uitgeversaandelen aan u aanbieden. Wij verwachten deze gelden voor 1 augustus 2020 aan u te kunnen uitkeren.
Hoe werkt de verdeling vanaf 2020
U ontvangt voortaan het uitgeversaandeel van de Reprorechtgelden via Stichting PRO. Achter de schermen blijft de werkwijze grotendeels hetzelfde. Reprorecht blijft onderzoeken uitvoeren naar welke categorie werken (bijvoorbeeld vakbladen, studieboeken, kranten, publiekstijdschriften of visuele werken) worden gekopieerd. Het uitgeversaandeel wordt eveneens per categorie aan Stichting PRO uitgekeerd. Daarbij is al rekening gehouden met het aantal freelancers en makers in loondienst. U wordt gevraagd om uw omzetgegevens in de voor u relevante categorieën in te vullen in onze portal. Uw uiteindelijke aandeel in de verdeling is relatief, en afhankelijk van de omzet van alle uitgevers in de desbetreffende categorie.
Waarom deze verandering?
Er was al enige jaren een discussie tussen uitgevers- en makersorganisaties over de doorbetaling van de makersaandelen door de uitgevers. Dit werkte niet bij alle uitgevers naar behoren. Vandaar dat er nu voor gekozen is om uitgevers alleen het uitgeversaandeel aan te bieden en de makersaandelen via Lira aan te bieden.